Lezen in tijden van corona

Lezen over corona is de laatste tijd niet zo moeilijk, het is moeilijk er niets over te lezen. Maar wat lees je in deze tijden, gedwongen thuis, meer tijd omhanden dan normaal? En wat lees je met je kinderen?

Zelf begon ik op aanraden van Michel Krielaars in de NRC maar eens met ‘Nemesis’ van Philip Roth. Nemesis speelt zich af in Newark tijdens de grote polio-epidemie van 1944. De jonge gymnastiekleraar Bucky Cantor, die helaas wegens slechtziendheid niet welkom is in het leger, leidt een speelplaats in de Joodse wijk Weequahic. De polio grijpt om zich heen, en bereikt ook deze week, steeds meer van de kinderen die de speelplaats bezoeken worden ziek, enkelen overlijden. Bucky kiest er uiteindelijk voor zijn toevlucht te zoeken in het zomerkamp in de bergen waar zijn verloofde werkt. Ouders stuurden hun kinderen in die tijd kennelijk en masse de stad uit, de frisse buitenlucht in, om de kans op polio te verminderen. Helaas neemt Bucky onbewust het virus mee die bergen in, en steekt het ene na het andere kind aan. Zelf overleeft hij de ziekte, maar kan hierna moeilijk meer met zichzelf leven.

Krielaars noemt Nemesis Philip Roth op z’n best. Daarvoor heb ik te weinig van hem gelezen, maar een pakkend boek is het zeker. De discussie in Nemesis over het al dan niet openhouden van de speelplaatsen had ook in deze tijd plaats kunnen vinden. Wat fijn dat kinderen over het algemeen ongeschonden door deze coronatijd komen. En denk je nog dat vaccineren onzinnig is of iets waar je lichtzinnig over kunt denken, lees dan dit boek.

Met je puber een prima boek om te lezen, dat Nemesis, maar geen kinderboek. Wat lees je met hen? Gewoon, heel veel mooie boeken natuurlijk, die helemaal niks met corona te maken hebben. Mijn dochter is momenteel verknocht aan de voorleesversie van ‘Nippertje’, best fijn om niet alle boeken per se zelf te hoeven voorlezen. Buiten op een matrasje in de zon, dekentje erover, ik kan in de tuin werken, zij luistert een boek, met een lente als dit komen we de tijd wel door. Ook aanraders zijn het prachtige kijkboek ‘Overdag is hij een krokodil’ en uit de oude doos, ‘De drie rovers’ van Tomi Ungerer. Met recht een kroonjuweel, de originele verhaallijn maakt het ook voor ouders een leuk boek om twintig keer opnieuw te lezen.

Niet per se over virussen, maar wel in de categorie ‘grote veranderingen, gekke tijden en niet alles gaat altijd zoals je wilt’, las ik laatst ‘Alles komt goed, altijd’ waar ik al eerder over schreef. Voor de iets jongere kinderen kan ik ‘Op de vlucht’ van Pimm van Hest zeer aanraden. Mooie taal en krachtig in beeld gebracht hoe het leven van een klein meisje dat vlucht eruitziet.

Ook ‘Levende bezems’ van Lisa Tetzner en ‘De veger’ van Jonathan Auxier verhalen prachtig over levens waarin niet alles altijd verloopt volgens plan. Twee heel verschillende verhalen over hetzelfde thema, jonge kinderen die gedwongen als schoorsteenveger werkten. Beide boeken met een goede dosis avontuur, boeken waarin je je kunt verliezen, boeken die ik zeker stuk zou hebben gelezen als ze vroeger op mijn boekenplank hadden gestaan.

Ga je boeken bestellen deze dagen? Doe het dan vooral bij je lokale boekwinkel als dat enigszins kan, ze zullen je er dankbaar voor zijn.

Veel leesplezier!

Vorig artikel
Volgend artikel

Deel dit artikel

Op zoek naar een tekstschrijver met verstand van onderwijs?

Neem vooral contact op

Gerelateerde blogs

Recente blogs